1. Το "καθαρό νερό" (απινονισμένο) , και το απεσταγμένο νερό είναι καλοί ή κακοί αγωγοί του ηλεκτρισμού;

Η αλήθεια είναι οτι το απιονισμένο νερό είναι πολυ κακός αγωγός του ηλεκτρισμού. Μαλιστα το ποσο καλα απιονισμένο ειναι το νερο το μετρουν απο την ηλεκτρικη αγωγιμοτητα του.
Το νερό της βροχής όμως στην πρίζα δεν θεωρείται απιονισμένο αλλα απεσταγμενο, εχει δηλαδή μεγαλυτερη αγωγιμοτητα απο το απιονισμενο καθώς κατα την "απόσταξη" κάποια διαλυμένα συστατικά εξατμίζονται μαζί του.

Η ένωση νερό (H2O) είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού.
Το νεράκι που πίνουμε όμως ή το θαλασσινό νερό, είναι διάλυμα διαφόρων ουσιών σε H2O και περιέχει αρνητικά & θετικά ιόντα και γι αυτό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού.
Το νερό της βροχής λοιπόν, που έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε ξένες ουσίες έχει και πολύ μικρή αγωγιμότητα,γιατί διαφορετικά, με κάθε βροχή θα γινόταν κόλαση στα γυμνά σύρματα των γραμμών μεταφοράς. Όμως, μετά από παρατεταμένη περίοδο χωρίς βροχή, πλένουν (ή πρέπει να πλένουν) τους μονωτήρες στους πυλώνες για να μην σχηματίσει η σκόνη που έχει κατακαθίσει στους μονωτήρες και το βρόχινο νεράκι, αγώγιμο διάλυμα.
Με τη σκονίτσα (συνήθως και τούβλα, χονδρό και ψιλό σοβά, κομμένα καλώδια κλπ) που έχει το κουτί μιας εξωτερικής πρίζας/ χριστουγενιάτικων λαμπτήρων , δεν χρειάζεται βρόχινο νερό για να γίνουν στιγμιαία "φωτιστικά", αρκεί πολλές φορές και η υγρασία του αέρα.

Επίσης ένα ενδιαφέρον πείραμα είναι και αυτό που περιγράφεται και εξηγείται στη σελίδα aplo.eled.auth